składniki:
600 g mąki
15 g drożdży
200 ml wody, letniej
160 ml mleka, letniego
30 g oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
dodatkowo:
ok. 100 ml letniej wody wymieszanej z ok. 1/2 łyżeczki cukru do posmarowania
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wodę, olej oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego ok. 5-7 min.). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Formujemy dwie długie „bagietki”, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30-40 min. do podrośnięcia. Następnie ostrym nożem robimy kilka nacięć w poprzek ciasta. Smarujemy wodą z cukrem. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 230 st. Pieczemy przez ok. 10 min. a następnie zmniejszamy moc na 200 st. C i pieczemy przez ok. 20-25 min. Upieczone bułki wyjmujemy, smarujemy je ponownie wodą z cukrem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 min. Wyciągamy i studzimy na kratce.