składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
ok. 200 g oliwek nadziewanych (ze słoika)
1 jajko
patyczki do szaszłyków
opcjonalnie parówki pokrojone na wielkość oliwki
wykonanie:
Z ciasta francuskiego, wzdłuż krótszego boku wycinamy paseczki szerokości oliwki. W połowie każdego paseczka układamy oliwkę, oplatamy ją paseczkami. Tuż obok kładziemy następną i znów oplatamy. Na każdy pasek potrzebujemy 4 oliwki. Zaplecione nadziewamy na szaszłykowy patyczek, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi sosami
Z kawałkami parówek postępujemy tak samo jak z oliwkami. Możemy równie naprzemiennie dać oliwki z kawałkami parówki.
Świetna przekąska i w dodatku ekspresowa 😀
Dziękuję za instrukcję krok po kroku. Wykonanie dzięki temu jest rzeczywiście banalnie proste 🙂