składniki na 1 biszkopt toffi:
(pieczemy dwa takie biszkopty)
80 g mąki
20 g budyniu toffi
120 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 płaskiej łyżeczki kakao
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki/ tortownicy (17-18 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo.
nasączenie:
ok. 100 ml mocnej kawy, posłodzonej
składniki na krem śmietanowy:
200 ml śmietany kremówki 30%
125 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
wykonanie:
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem.
wierzch:
ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej
2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki
złożenia ciasta:
Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i obsypać posiekanymi orzechami. Całość schładzamy w lodówce.