składniki:
100 g ryżu, suchego
100 g kukurydzy z puszki
ok. 240 g czerwonej fasoli z puszki
1/2 cebuli czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
opcjonalnie:
150 g szynki lub pierś kurczaka lub mięsa (pierś kurczaka lub inne mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu w przyprawie gyros)
wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy zimną wodą. Cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Opcjonalnie dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę lub usmażone i wystudzone mięso. Dodajemy sos, doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce ok. 2 godz.
składniki na sos:
3 łyżki keczupu pikantnego
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy do warzyw i doprawiamy.