domowy chleb piwosza

155
[Głosów:10    Średnia:5/5]

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g drożdży, świeżych
200 ml piwa Karmi ciemnego
200 ml wody, letniej
20 g płatków owsianych
40 g ziaren słonecznika
40 g siemienia lnianego
35 g oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania

wykonanie:
Ziarna słonecznika, siemię lniane oraz płatki owsiane mielimy.  Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą. Dodajemy piwo, mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, przez ok. 3 min. Najwygodniej robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremki/keksówki  (ok.12x35cm ), przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 st C. przez ok. 40-45 min.


(Visited 158 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here