pyszne domowe bułki pszenne na dzień dobry

5217

składniki:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml wody, letniej
125 ml mleka, letniego
3 łyżki masła roztopionego
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, letnią wodą oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Gotowy rozczyn dodajemy do pozostałej mąki wymieszanej z solą. Dodajemy również letnie mleko oraz masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawało od dłoni. Gotową przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki lekko oprószając mąką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte delikatnie spłaszczamy, nacinamy. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 20 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here