bułki pszenne bardzo łatwe + film krok po kroku

5868

składniki:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
125 ml letniej wody
125 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
25 g oleju
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, letnią wodą, letnim mlekiem oraz 2 łyżka mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wrośnięcia na ok. 15 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża odciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami lub nasionami. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 20-25 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here