składniki:
8 g drożdży
180 ml ciepłej wody
2 łyżki masła roztopionego (ostudzonego)
40 g mleka w proszku
1 i 1/2 łyżki cukru
1 jajko
350 g mąki
3/4 łyżeczki soli
wykonanie:
W dużej misce mieszamy wodę z mlekiem, masłem oraz cukrem. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy jajko, sól oraz stopniowo mąkę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki ale nie za dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia.
dodatkowo:
1 łyżka mleka
1 żółtko
ziarna sezamu
wykonanie:
Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 10 -15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.