paluchy drożdżowe

16742

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml mleka, letniego
100 ml oliwy lub oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka cukru
35 g drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
1 żółtko
kminek, czarnuszka

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywamy po kawałeczku i formujemy paluchy o długości ok. 20 cm. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 15 min. do porośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 180 st. C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here