sernik z brzoskwiniami i orzechową wkładką

8684

składniki na ciasto kruche:
480 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki śmietany, kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła, schłodzonego

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietaną oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części (ok. 2/3 na spód ciasta i 1/3 do starcia na wierzch na kruszonkę). Ciasto na spód rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) i podpiekamy. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.

składniki na wkładkę orzechową:
250 g orzechów włoskich, zmielonych
2 łyżki cukru
125 ml mleka
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżki masło, roztopionego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mleko, masło oraz cukier zagotowujemy. Dodajemy orzechy, mieszamy a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód.

składniki na masę serową:

1500 g sera, trzykrotnie zmielonego
8 jajek (białka oddzielone od żółtek)
300 g cukru
200 g masła, miękkiego
1 budyń waniliowy
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń

wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Na warstwę orzechową wykładamy 1/2 cz. masy serowej, układamy na niej pokrojone brzoskwinie i wykładamy pozostałą masę serową. Na wierzch równomiernie ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60- 100 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.


3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here