ciasto pawi ogon

10077

składniki na  biszkopt:
90 g mąki orkiszowej lub pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
140 g cukru
4 jajka

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto kruche:
480 g mąki orkiszowej lub pszennej
165 g cukru
1 jajko
1 żółtko
125 ml śmietany, kwaśnej
250 g masła, schłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo na nadzienie roladek:
ok. 150 g orzechów włoskich, zmielonych
powidło śliwkowe

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier, jajko, żółtko, śmietanę i siekamy wszystko nożem. Dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem na mniejsze kawałeczki, mieszając z pozostałymi składnikami a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i dzielimy na 4 części. Wkładamy do woreczków, schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Po tym czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C, na złoty kolor.

Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na długość foremki, każde smarujemy powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
1000 ml mleka
3 jajka
4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
dodatkowo:
2 galaretki zielone
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy jajka, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Rozmieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń.

wykonanie ciasta:
Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto 😉  ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto wykładamy pozostałą cz. kremu i przykrywamy biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Ciasto proponuję przygotować dwa dni przed podaniem. Ciasto przechowywałam w lodówce.)

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here