domowa chałka z kruszonką

12415

składniki:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g drożdży
150 ml mleka, letniego
60 g cukru
2 jajka
2 łyżki masła, roztopionego
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, pozostały cukier, oraz sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, otrzymamy 2 chałki. Obie części dzielimy jeszcze na cztery kawałki z których formujemy wałeczki. Z czterech wałeczków zaplatamy chałkę (poniżej na zdjęciach jest pokazane jak to robiłam). Zaplecione chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C.

składniki na kruszonkę:
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g cukru
25 g masła

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i wyrabiamy palcami, tak aby powstały grudki.

Zaplatanie chałki

Z drugiej strony zaplatamy tak samo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here