składniki:
6-8 jajek, ugotowanych na półmiękko
500 g mięsa mielonego
1 bułka np. kajzerka
100 ml mleka
1 jajko, surowe
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 1/2 łyżeczki soli
ok. 1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 1/2 łyżeczki cząbru
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Bułkę
zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż je pochłonie pochłonie. Następnie
odciskamy nadmiar. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, pod
koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do mięsa mielonego
dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, odciśniętą bułkę
oraz przyprawy. Dłonią wyrabiały na gładką masę. Odstawiamy na ok. 30
min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, możemy smażyć na głębokim tłuszczu
lub zwyczajnie tak jak zwykłe kotlety. Odrywamy kawałek masy mięsnej,
rozpłaszczamy ją na dłoni. Układamy jajko i oblepiamy je formując kulę.
Każdy klops obtaczamy w bułce tartej i smażymy z kadej strony na
rumiano.