składniki na biszkopt:
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
120 g mąki
180 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki- tortownicy ok. 22 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przełożeniem.
składniki na poncz:
50-100 ml amaretto
150 ml wody
wykonanie:
Składniki mieszamy ze sobą.
składniki na krem do przełożenia:
500 g serka mascarpone, schłodzonego
400 g masy kajmakowej, schłodzonej
200 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
dodatkowo:
ok. 400 g gruszek z syropu (przepis), osuszonych
wykonanie:
Serek
mascarpone, śmietankę oraz masę kajmakową miksujemy na gładki krem,
który po ubiciu nie powinien spływać po łyżce. Odkładamy ok. 3-4 łyżki
kremu na pokrycie wierzchu trzeciego blatu.
Gruszki kroimy w kostkę.
składniki na obłożenie tortu:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
2 gruszki, świeże
cukier kryształ
złote perełki
wykonanie:
Serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder miksujemy na gładki krem.
Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy/suszymy w ok. 150-170 st. C przez ok. 15 min. (uwaga aby nie spalić). Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, i układamy na papierze. Powinny stwardnieć.
wykonanie tortu:
Pierwszy
blat układamy na paterze, nasączmy go, wykładamy 1/2 cz. kremu. Na
kremie układamy 1/2 cz. pokrojonych w kostkę gruszek. Układamy drugi
blat, nasączmy go, wykładamy pozostałą część masy oraz pozostałe gruszki
i układamy trzeci blat, który również nasączamy a na wierzchu
rozsmarowujemy odłożony krem. Boki pokrywamy kremem białym, wyciskamy
rozetki i posypujemy perełkami. Przyklejamy chipsy gruszkowe. Całość
schładzamy i przechowujemy w lodówce.
inspiracja z mojewypieki.com