tort z gruszkami

610
[Głosów:9    Średnia:5/5]

składniki na biszkopt:
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
120 g mąki
180 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki- tortownicy ok. 22 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przełożeniem.

składniki na poncz:
50-100 ml amaretto
150 ml wody

wykonanie:
Składniki mieszamy ze sobą.

składniki na krem do przełożenia:
500 g serka mascarpone, schłodzonego
400 g masy kajmakowej, schłodzonej
200 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
dodatkowo:
ok. 400 g gruszek z syropu (przepis), osuszonych

wykonanie:
Serek mascarpone, śmietankę oraz masę kajmakową miksujemy na gładki krem, który po ubiciu nie powinien spływać po łyżce. Odkładamy ok. 3-4 łyżki kremu na pokrycie wierzchu trzeciego blatu.
Gruszki kroimy w kostkę.

składniki na obłożenie tortu:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
2 gruszki, świeże
cukier kryształ
złote perełki

wykonanie:
Serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder miksujemy na gładki krem.

Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem kryształem i pieczemy/suszymy w ok. 150-170 st. C przez ok. 15 min. (uwaga aby nie spalić). Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, i układamy na papierze. Powinny stwardnieć.

wykonanie tortu:
Pierwszy blat układamy na paterze, nasączmy go, wykładamy 1/2 cz. kremu. Na kremie układamy 1/2 cz. pokrojonych w kostkę gruszek. Układamy drugi blat, nasączmy go, wykładamy pozostałą część masy oraz pozostałe gruszki i układamy trzeci blat, który również nasączamy a na wierzchu rozsmarowujemy odłożony krem. Boki pokrywamy kremem białym, wyciskamy rozetki i posypujemy perełkami. Przyklejamy chipsy gruszkowe. Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce.

inspiracja z mojewypieki.com

(Visited 338 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here