składniki:
ok. 180 g białek
200 g mąki
70 g pistacji prażonych Helio
120 g cukru pudru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
150 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Pistacje
mielimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na głodki kerem. Dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do
połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do
ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej
dodajemy pistacje i mieszamy. Foremkę na babkę natłuszczamy i obsypujemy
bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przekładamy naprzemiennie raz
ciasto bez dodatków a następnie ciasto z pstacjami.
Pieczemy w ok.
170 st. C, przez ok. 40-45 min., do tzw suchego patyczka. Wystudzoną
babkę polewamy np. lukrem cytrynowym i oprószmy posiekanymi pistacjami.
- wpis zawiera lokowanie produktu