babka na białkach z pistacjami

2570

składniki:
ok. 180 g białek
200 g mąki
70 g pistacji prażonych Helio
120 g cukru pudru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
150 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Pistacje mielimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na głodki kerem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pistacje i mieszamy. Foremkę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przekładamy naprzemiennie raz ciasto bez dodatków a następnie ciasto z pstacjami.
Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 40-45 min., do tzw suchego patyczka. Wystudzoną babkę polewamy np. lukrem cytrynowym i oprószmy posiekanymi pistacjami.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here