domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty

    1019
    [Głosów: 4   Average: 5/5]

    składniki:
    200 g mąki pełnoziarnistej
    300 g mąki orkiszowej lub pszennej
    300 ml maślanki
    60 g masła, schłodzonego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki soli

    wykonanie:
    W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką „białą”, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami. Dodajemy maślankę i przy pomocy np. noża wyrabiamy ciasto.  Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Formujemy kuję. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy tak aby ciasto miało ok. 20 cm średnicy. Ostrym nożem głęboko nacinamy krzyżyk. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-45 min. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Po upieczeniu studzimy na kratce.



    (Visited 543 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here