domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty

144
[Głosów:3    Średnia:5/5]

składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
300 ml maślanki
60 g masła, schłodzonego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli

wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką „białą”, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami. Dodajemy maślankę i przy pomocy np. noża wyrabiamy ciasto.  Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Formujemy kuję. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy tak aby ciasto miało ok. 20 cm średnicy. Ostrym nożem głęboko nacinamy krzyżyk. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-45 min. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Po upieczeniu studzimy na kratce.



(Visited 93 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here