ciasto drożdżowe z serem i żurawiną

4485

składniki na ciasto drożdżowe:
550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g drożdży
250 ml mleka, letniego
90 g cukru
2 jajka
70 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
W dużej misce mieszamy dokładnie drożdże z cukrem, letnim mlekiem oraz trzema łyżkami mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia.

składniki na masę serowo z żurawiną:
90 g suszonej żurawiny Helio Natura
ok. 60-70 ml soku np. wiśniowego lub pomarańczowego
600 g sera białego, nie musi być mielony
80 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 duże jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie:
kilka kropel olejku np. pomarańczowego

wykonanie:
Żurawinę zalewamy sokiem, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ser miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając ok. 3 cm przy jednym końcu nie przecięte. Przeplatamy*. Delikatnie przekładamy do dwóch jednakowych foremek/ keksówek (po ok. 30 cm długie). Pozostawiamy na ok. 35 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu możemy ciasto polukrować. Odstawiamy do wystudzenia.

*Przeplatamy tak jak makowiec zaplatany





**wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here