składniki na ciasto na muffinki:
150 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g cukru
160 g masła, miękkiego
2 jajka
1 łyżka mleka
10 g kawy rozpuszczalnej, granulowanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Kawę mielimy/ rozcieramy na proszek i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą i dodajemy do masy maślanej. Miksujemy chwilkę do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami (ok.12 szt). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam masy maślano kawowej.
składniki na masę maślano-kawową:
250 g masła, miękkiego
400-500 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 i 1/2 łyżki gorącej wody
wykonanie:
Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier w dwóch turach dokładnie miksując na puszystą masę. Pod koniec dodajemy wystudzoną rozpuszczoną kawę.
jakiej tylki użyła Pani do dekoracji muffinek?
dużą rozetką – Wilton 1M