sernik z ziemniakami

7489

składniki na ciasto półkruche:
200 g mąki
80 g cukru pudru
80 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie dno tortownicy (25cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C.

składniki na masę serowo ziemniaczaną:
800 g sera białego, zmielonego
300 g ziemniaków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i wystudzonych
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
100 g masła, miękkiego
180 g cukru
1  i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (lub do smaku)
kandyzowana skórka pomarańczowa (wg uznania)

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem. dodajemy stopniowo żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy ziemniaki, miksujemy. Dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej o delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 160-170 st. C. przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

2 KOMENTARZE

    • Proponuję raczej użyć prawdziwego sera ale możesz spróbować i taki 🙂 Ja nie używam „sera z wiaderka” wiec trudno mi powiedzieć jaki będzie efekt końcowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here