domowy chleb pszenno żytni z ziarnami

693

składniki:
620 g mąki orkiszowej lub pszennej
500 g mąki żytniej
80 g drożdży
ok. 780 ml wody, letniej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok. 300 g mieszanki nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni)

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 120 ml letniej wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy wymieszane mąki z solą oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego z końcówka „hak”. Pod koniec wyrabiania dodajemy nasiona. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek/ keksówek i ponownie pozostawiamy do podrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 50 min. Dobrze upieczony chleb po wyciągnięciu z foremki, gdy „postukany” od spodu wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu chleby studzimy na kratce.



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here