muffinkowy bukiet dla mamy

1894

składniki na muffinki z brzoskwiniami:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
130 g cukru
125g masła, o temperaturze pokojowej
3 jajka
90 ml kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
3 połówki brzoskwiń

wykonanie:
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, kefir oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do foremek (ok.12-15szt.) na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 25 min. do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce.

składniki na krem:
200 g masła, o temperaturze pokojowej
40 ml mleka świeżego
50 g cukru
90 g mleka w proszku
opcjonalnie:
ekstrakt cytrynowy
barwniki spożywcze

wykonanie:
Świeże mleko podgrzewamy s cukrem, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia dodajemy przesiane mleko w proszku i od razu dokładnie mieszamy, gdyż szybko gęstnieje, powstaje coś na styl „białej czekolady”. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą jasną masę (ok. 7 min.) Następnie partiami dodajemy wystudzoną „białą czekoladę” i miksujemy na gładki krem, pod koniec dodajemy opcjonalnie ekstrakt cytrynowy – do smaku. Krem dzielimy np. na dwie części, do jednej dodajemy trochę barwnika spożywczego i mieszamy szpatułką.Gotowymi kremami dekorujemy muffinki np. na kształt róży.

dodatkowo:
osłonka na doniczkę
kula styopianowa
1 serwetka papierowa
wykałaczki
liście, ja użyłam bzu
coś na dno osłonki, aby była stabilna

Do osłonki wkładamy obciążenie. Kulę styropianową obkładamy serwetką. i układamy na osłonce. Do kuli wbijamy wykałaczki, najlepiej po 2 szt. na 1 muffinkę. Na wykałaczki nabijamy gotowe muffinki. Pomiędzy wkładamy listki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here