muffinkowy bukiet dla mamy

    154
    [Głosów:11    Średnia:5/5]

    składniki na muffinki z brzoskwiniami:
    200 g mąki orkiszowej lub pszennej
    130 g cukru
    125g masła, o temperaturze pokojowej
    3 jajka
    90 ml kefiru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
    3 połówki brzoskwiń

    wykonanie:
    Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, kefir oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do foremek (ok.12-15szt.) na muffinki, wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w ok. 170 st. C, przez ok. 25 min. do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce.

    składniki na krem:
    200 g masła, o temperaturze pokojowej
    40 ml mleka świeżego
    50 g cukru
    90 g mleka w proszku
    opcjonalnie:
    ekstrakt cytrynowy
    barwniki spożywcze

    wykonanie:
    Świeże mleko podgrzewamy s cukrem, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia dodajemy przesiane mleko w proszku i od razu dokładnie mieszamy, gdyż szybko gęstnieje, powstaje coś na styl „białej czekolady”. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą jasną masę (ok. 7 min.) Następnie partiami dodajemy wystudzoną „białą czekoladę” i miksujemy na gładki krem, pod koniec dodajemy opcjonalnie ekstrakt cytrynowy – do smaku. Krem dzielimy np. na dwie części, do jednej dodajemy trochę barwnika spożywczego i mieszamy szpatułką.Gotowymi kremami dekorujemy muffinki np. na kształt róży.

    dodatkowo:
    osłonka na doniczkę
    kula styopianowa
    1 serwetka papierowa
    wykałaczki
    liście, ja użyłam bzu
    coś na dno osłonki, aby była stabilna

    Do osłonki wkładamy obciążenie. Kulę styropianową obkładamy serwetką. i układamy na osłonce. Do kuli wbijamy wykałaczki, najlepiej po 2 szt. na 1 muffinkę. Na wykałaczki nabijamy gotowe muffinki. Pomiędzy wkładamy listki.

    (Visited 57 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here