sernik grecki z brzoskwiniami na kruchym cieście

6099

składniki na ciasto kruche:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g masła
3 żółtka
75 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na na dwie części. Ok. 2/3 cz. ciasta wykładamy dno foremki (ok.21×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia), i podpiekamy na rumiano w ok. 180 st. C, pozostałą cz. wkładamy do lodówki.

składniki na masę jogurtową:
800 g jogurtu greckiego
200 g cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej, kopiata
3 białka
dodatkowo:
ok. 350 g brzoskwiń z puszki, odsączonych

wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do ubitych jajek dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i na najwolniejszych obrotach delikatnie miksujemy. Na końcu dodajemy rozmieszany jogurt typu grecki i delikatnie mieszamy do połączenia się z pianą. Brzoskwinie układamy na podpieczonym spodzie. Wykładamy część masy jogurtowej (możemy delikatnie stuknąć foremką o blat roboczy aby masa weszła pomiędzy brzoskwinie)., a następnie wykładamy pozostałą część masy. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Całość pieczemy przez ok. 60 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu można pozostawiać w piekarniku do przestudzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here