sernik grecki z brzoskwiniami na kruchym cieście

    496
    [Głosów:8    Średnia:5/5]

    składniki na ciasto kruche:
    320 g mąki orkiszowej lub pszennej
    160 g masła
    3 żółtka
    75 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na na dwie części. Ok. 2/3 cz. ciasta wykładamy dno foremki (ok.21×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia), i podpiekamy na rumiano w ok. 180 st. C, pozostałą cz. wkładamy do lodówki.

    składniki na masę jogurtową:
    800 g jogurtu greckiego
    200 g cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej, kopiata
    3 białka
    dodatkowo:
    ok. 350 g brzoskwiń z puszki, odsączonych

    wykonanie:
    Brzoskwinie kroimy w kostkę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do ubitych jajek dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną i na najwolniejszych obrotach delikatnie miksujemy. Na końcu dodajemy rozmieszany jogurt typu grecki i delikatnie mieszamy do połączenia się z pianą. Brzoskwinie układamy na podpieczonym spodzie. Wykładamy część masy jogurtowej (możemy delikatnie stuknąć foremką o blat roboczy aby masa weszła pomiędzy brzoskwinie)., a następnie wykładamy pozostałą część masy. Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Całość pieczemy przez ok. 60 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu można pozostawiać w piekarniku do przestudzenia.

    (Visited 792 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here