ciasto gorzka Anka

10527

składniki na ciasto kruche:
400 g mąki orkiszowej lub pszennej
130 g cukru
150 g masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy zagniatając aby połączyło się równomiernie z ciastem. Jasną część rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

składniki na warstwę z bakaliami:
4 białka
120 g cukru
50 g skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich, posiekanych
80 g rodzynek
100 g wiórek kokosowych

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na jasne ciasto, wyrównujemy i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min.

składniki na warstwę z różową pianką:
4 białka
120 g cukru
2 czerwone kisiele np. o smaku wiśniowym

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy suchy kisiel i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się kisielu z białkami. Gotowe białka przekładamy na rozwałkowane ciemne ciasto, wyrównujemy i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min.

składniki na krem budyniowy z galaretką:
500 ml wody
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
4 żółtka
1 galaretka zielona np. o smaku agrestowym
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
ok. 300 ml wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części wody dokładnie mieszamy budyń oraz żółtka i wlewamy do gotującej się wody. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka połączy się z budyniem i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masła miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie gładki krem.

złożenie ciasta:
Na wystudzone jasne ciasto z warstwą bakaliową wykładamy równomiernie cały krem. Na kremie układamy wystudzone ciasto ciemne z warstwą pianki różowej, układamy pianką do kremu. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

  • inspiracja z przepisu p. Zofii K. 🙂 Ciasto bardzo dobre, polecam. Nie wiem dlaczego taka nazwa tego ciasta bo ciasto jest słodkie 🙂

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here