składniki:
550 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g drożdży świeżych
300 ml wody ciepłej
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie:
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 100 ml ciepłej wody oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki wymieszanej z solą. Dodajemy pozostałą ciepłą wodę oraz opcjonalnie olej, ocet jabłkowy i wyrabiamy ciasto. Możemy wyrabiać przy pomocy robota kuchenne lub ręcznie. Wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 15-20 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki/keksówki. Wierzch smarujemy wodą wymieszaną z odrobiną oleju i ostrym nożem nacinamy. Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będzie rumiany, przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
no musi byc naprawdę smaczny
domowy zawsze jest smaczny 🙂
Najlepszy chleb jaki piekę
Prosty w wykonaniu i w lodówce wytrzyma ok 2 tygodni
Ja dodaję jeszcze cebulkę zeszkloną na patelni
Zapach unosi się w całym moim królestwie
Po upieczeniu wystarczy masło, pomidor i niebo w gębie ?