składniki:
800 g jogurtu typu grecki
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
220 g cukru
125 ml oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
herbatniki
wykonanie:
Na dnie foremki (ok. 21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Żółtka miksujemy z 1/2 cz. cukru na puszystą, jasną masę. Dodajemy olej, jogurt, budyń oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy na wolnych obrotach. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka, następnie dodajemy stopniowo pozostały cukier i miksujemy, aż ubite białka będą lśniące. Ubite białka dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Gotową masę przekładamy do foremki na herbatniki. Pieczemy ok. 50-60 min w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.