śmietanowiec ciasto bez pieczenia + film krok po kroku

7030

składniki:
500 ml śmietany 12% lub 18 %
250 ml mleka
200 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią – opcjonalnie
1 galaretka czerwona np. wiśniowa + 250 ml gorącej wody
1 galaretka zielona np. agrestowa + 250 ml gorącej wody
1 galaretka pomarańczowa + 250 ml gorącej wody
50 g żelatyny + 50 ml gorącej wody
biszkopty na spód ciasta

wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia. Stężałe kroimy w kostkę. Na dnie tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia) układamy biszkopty. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Mleko zagotowujemy z cukrem i opcjonalnie cukrem z wanilią, zestawiamy z ognia. Do gorącego mleka dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciepłego mleka (uwaga: mleko nie może być gorące bo zrobi się serek) dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy pokrojone galaretki, szybko mieszamy i od razu przekładamy na biszkopty gdyż masa szybko tężeje.

składniki na wierzch:
ok. 5 połówek brzoskwiń z syropu
1 galaretka brzoskwiniowa
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała (najlepiej na noc).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here