ciasto słoneczna pomarańcza

4701

składniki na biszkopt:
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Biała ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej cały czas miksując. Następnie w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok.23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ko 180 st. C rzez ok. 25 – 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

składniki ma masę z soku pomarańczowego:
1000 ml soku pomarańczowego
3 budynie waniliowe
2-3 łyżki cukru lub do smaku
100 g masła
ok. 24 szt. delicji pomarańczowych

wykonanie:
750 ml soku zagotowujemy z cukrem. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż masło połączy się z budyniem. Lekko przestudzoną masę wykładamy na biszkopt i układamy delicje. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia masy.

składniki na krem śmietankowy:
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy. Gotowy krem wykładamy na delicje i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

składniki na warstwę z galaretki:
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na masę śmietankową i wstawiamy do lodówki aby stężała.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here