domowe bułki grahamki na maślance

4676

składniki:
100 g mąki razowej
400 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml maślanki, letniej
25 g drożdży świeżych
20 g masła roztopionego lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
opcjonalnie:
10-20 ml letniej wody

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnią maślanką oraz cukrem. Odstawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, gdyby ciasto wyszło za twarde dodajemy letnią wodę i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy je do wyrośnięcia (ok. 15-20 min.). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możemy je naciąć) i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min. Studzimy na kratce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here