składniki na ciasto (ok. 16 szt):
380 g mąki
120 ml mleka, letniego
1 żółtko
50 g masła, miękkiego
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
1 jajko (białko oddzielone od żółtka)
wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy masło i rozcieramy palcami. Dodajemy żółtko oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 30 min.
składniki na farsz:
250 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka oregano, suszonego
1/2 łyżeczka kminku
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanego grubego szczypioru
sól, pieprz
wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, gdy będzie szklista dodajemy mięso, oregano, paprykę, kminek i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Zestawiamy z ognia, dodajemy szczypior, mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy krążki o średnicy ok. 9 -10 cm. Na każdy krążek nakładamy farsz, białkiem smarujemy brzegi i sklejamy jak pierogi. Dodatkowo dociskamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180 st. C, na złoty kolor, przez ok. 20 min. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, ale na zimno równie dobrze smakują 🙂
inspiracja z przepisu strony alemeksyk.eu