spaghetti bolognese

3823

składniki:
300 g makaronu spaghetti
300 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 -2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy lub oleju
po 1-2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii, tymianku
sól, pieprz
dodatkowo:
starty ser np. grana padano
świeże listki bazylii

wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dodajemy mięso, troszkę solimy. Smażymy, aż mięso straci różowy kolor. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy i zoła do smaku. Całość dusimy ok. 15 min. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i startym serem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here