pieczeń rzymska – klops

9395

składniki:
1000 g mięsa mielonego (wieprzowej szynki)
1 duża cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka cząbru
1 pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na tłuszczu. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szczypiorek drobno siekamy. Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Mięsną masę przekładamy do natłuszczonej formy/ keksówki (ok. 30 cm dł). Dociskamy i wyrównujemy. Pieczemy ok. 70 min. w 180 st. C.
Upieczoną pieczeń odstawiamy do wystudzenia. Podajemy na ciepło lub zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here