lazania z makaronem szpinakowym

414
[Głosów:11    Średnia:5/5]

składniki na maskaron szpinakowy:
300 g mąki pszennej
1-2 jajka
70 g świeżych liści szpinaku
1 łyżeczka oleju

wykonanie:
Mąkę miksujemy ze szpinakiem, dodajemy jajko oraz olej i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie.

składniki na sos mięsny:
ok. 1000 g mięsa, mielonego
1 puszka pomidorów, krojonych
1 marchewka
1 cebula
ok. 2-3 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
ok. 100 ml białego wina, wytrawnego
sól, pieprz
olej lub oliwa do smażenia
opcjonalnie ostra papryka

wykonanie:
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min.

składniki na sos beszamelowy:
1000 ml mleka
120 g mąki pszennej
80 g masła
sól, gałka muszkatołowa
dodatkowo:
ok. 200 g sera żółtego (parmezan, grana padano lub innego ulubionego do zapiekania)

wykonanie:

W mleku dokładnie mieszamy mąkę. Wstawiamy na ogień, dodajemy masło. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

wykonanie lazanii:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy cienką warstwę beszamelu. Następnie warstwę płatów makaronu, warstwę sosu mięsnego, posypujemy startym serem, i warstwę beszamelu. Ponownie makaron i warstwowo kolejne wszystkie składniki. Na wierzchu powinien być beszamel i ser żółty. Dodatkowo małymi porcjami rozkładamy masło (ok. 50 g). Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-30 min.

(Visited 171 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here