składniki na ciasto:
400 g mąki
220 ml wody, letniej
15 g drożdży
20 g oleju lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz wodą. Dodajemy mąkę, olej oraz sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na cztery równe części i forujemy cztery okrągłe placki. Na połowę każdego placka wykładamy farsz: plasterki mozzarelli, plasterki pomidora, plastry szynki, listki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Brzegi zwilżamy wodą i zlepiamy jak pierogi. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20 min.
składniki na farsz:
ok. 300 g mozzarelli pokrojonej na plasterki
2 pomidory pokrojone w plasterki
ok.100 szynki (ulubionej) pokrojonej w plasterki
listki bazylii
sól, pieprz, oregano
dodatkowo do podania:
sałata
ulubiony sos do pizzy