składniki na biszkopt:
50 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z foremki, usuwamy papier i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę śmietanowo bananową:
500 ml śmietanki kremówki
4 banany
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
ok. 60 ml gorącej wody
wykonanie:
Banany w całości zapiekamy w piekarniku, aż pociemnieją skórki. Przestygnięte obieramy i miksujemy na papkę. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Do zmiksowanych bananów dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie miksujemy. Gotową masę wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.
dodatkowo:
3 banany
2 galaretki zielone
1000 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Banany kroimy w plastry i układamy na masie bananowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Prezentuje się bardzo ładnie. Fajne połączenie 🙂
Dziękuję 🙂