ciasto góra lodowa z orzechami

1896
[Głosów: 6   Average: 4.8/5]

składniki na biszkopt czekoladowy:
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g kakao
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
110 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (ok.22x32cm. wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. *Biszkopt możemy nasączyć.

składniki na warstwę orzechową:
250 g orzechów włoskich
5 białek
200 g cukru
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodajemy posiekane orzechy oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (takiej samej jak piekliśmy biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy ok. 30 min. w 170 st.C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem:
500 ml mleka
5 żółtek
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obie mąki. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na polewę:
200 g mleka w proszku
200 g masła
125 ml wody
70 g cukru
1 łyżka kakao
dodatkowo:
ok. 180 g biszkoptów okrągłych

wykonanie:
Plewę przygotowujemy jak mamy już złożone ciasto, gdyż polewa szybko tężeje. Masło przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru oraz masła. Zestawiamy z ognia. Dodajemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Polewę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Polewami na przemian polewamy ciasto.

*biszkopt możemy delikatnie nasączyć mocnym naparem kawy wymieszanym np. ze spirytusem do smaku

wykonanie ciasta:
Na biszkopcie rozsmarowujemy ok. 1/2 część kremu budyniowego. Układamy ciasto orzechowe, które smarujemy pozostałym kremem. Na kremie układamy przekrojone na pół biszkopty (przecięciem do dołu). Wierzch polewamy na przemian polewą jasną i ciemną.

(Visited 2 513 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here