babka piaskowa – klasyczna

1574

składniki:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy esencję waniliową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here