babka piaskowa – klasyczna

594
[Głosów: 5   Average: 5/5]

składniki:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
200 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy esencję waniliową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

(Visited 419 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here