domowe bułki orkiszowe ze słonecznikiem

2406

składniki:
40 g drożdży
160 g mleka
90 g wody
30 g oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 kopiata łyżka musu jabłkowego
135 g mąki razowej orkiszowej
400 g maki orkiszowej
35 g otrębów orkiszowych
60 g słonecznika
jajko do posmarowania, słonecznik do posypania

wykonanie:
Do naczynia miksującego Thermomix  wkładamy drożdże, mleko, jajko, olej, mus, sól i cukier. Podgrzewamy 2 min. 30 s/50 st.C/obr. 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wrabiamy przez 2 min./Interwał. Ciasto odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na ok. 20 min. Smarujemy jajkiem, posypujemy słonecznikiem i wkładamy do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here