bułeczki dyniowe

2380

składniki:
360 g mąki
2 – 4 łyżki cukru
14 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
125 g puree z dyni
1 jajko
50 g masła
1/2 łyżeczki soli
125 ml letniego mleka

dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cząstki orzechów włoskich

wykonanie:
Masło roztapiamy. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki (masło na samym końcu) i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania jeśli się ciasto za bardzo klei do rąk to dodajemy trochę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 60 min. – 1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 9 części a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i każdą ostrym nacinany (po 8 nacięć, środka nie nacinamy). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je roztrzepanym w mleku jajkiem a w środek każdej wtykamy cząstkę orzecha. Pieczemy przez ok. 15 -20 min w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. (inspiracja z przepisu znalezionego na mojewypieki.com)

Zapisz

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here