składniki na spód sernika:
100 g herbatników kakaowych
40 g masła
wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy. Gotową masą wykładamy wyłożona papierem do pieczenia tortownicę (25 cm średnica) i wstawiamy do lodówki.
przygotowanie gruszek:
5 twardych gruszek
800 ml wody
5 goździków
2 laski cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami, wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy gruszki i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie osączamy je ręczniczkiem papierowym i odcinamy delikatnie spody aby równo stały.
składniki na masę serową:
750 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g cukru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 21/2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady
wykonanie:
Twaróg mielimy 3 razy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem. Następnie dodajemy czekoladę i miksujemy. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszane mąki z kakao i miksujemy. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wciskamy gruszki. Pieczemy w 170 st. C przez 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Gotowy polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj)
Wyjątkowo pyszny sernik:)