sernik z gruszkami

7327


składniki na spód sernika:

170 g herbatników
50 g masła
1 łyżeczka cynamonu

wykonanie:
Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie łączymy wszystkie składniki i mieszamy. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (23 cm średnicy), dociskamy i całość wkładamy do lodówki.

przygotowanie gruszek:
5 gruszek
4 łyżki cukru
1 łyżka masła

wykonanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do zabulgotania. Dodajemy gruszki, podduszamy je chwilkę (do miękkości ale uważamy aby, się nie rozpadały) od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy je na talerz i ostawiamy do przestudzenia.

składniki na masę serową:
750 g twarogu
250 ml kwaśnej śmietany
170 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

wykonanie:
Twaróg mielimy dwukrotnie. W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy. Miksujemy tylko do połączenia się składników aby nie napowietrzyć masy serowej. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód a na wierzchu układamy gruszki, wciskamy je w masę serową. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 60 min. – 90 min. Po upieczeniu sernik pozostawiamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki na noc.

składniki na białą polewę czekoladową:
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej czyli wkładamy ją do miseczki, dodajemy kremówkę i umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią wierzch sernika. (inspiracja z przepisu znalezionego na mojewypieki. com)

sernik_z_gruchami

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here