ciasto z gruszkami

3312

składniki:
100 g mąki
100 g cukru
15 g kakao
125 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 gruszek (niezbyt miękkich)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

wykonanie:
Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki pozostawiamy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier kryształ i z wanilią, miksujemy. Dodajemy stopniowo żółta i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

ciasto_z_gruszkami

ciasto_z_gruszkami1

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here