ciasto biskup

17039

składniki na spód biszkoptowy:
80 g mąki orkiszowej lub pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy przesiewamy np. dwóch turach mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy przez ok. 20-25 min. w 170-180 st. C. P upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na bezę kokosowo makową:
150 g suchego maku
4 białka
220 g cukru
90 g wiórek kokosowych

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 20-30 min., w 170- 180 st. C, z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na warstwę wiśniową:
2 galaretki wiśniowe
ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu, odsączonych
ok. 250 ml syropu z wiśni lub kompotu
500 ml wody

wykonanie:
Wodę mieszamy z syropem lub kompotem i zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do lekkie stężenia.

składniki na krem:
500 ml mleka
2 żółtka
3-4 łyżki cukru
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy pozostałe mleko z żółtkami, mąką orkiszową oraz mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.

wykonanie ciasta:
Spód biszkoptowy umieszczamy w foremce. Wykładamy na niego lekko tężejącą galaretkę z wiśniami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretkę wykładamy równomiernie krem budyniowy. Na kremie kładziemy bezę makowo kokosową. Wierzch polewamy polewą czekoladową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here