babka tulipan na białkach

    691
    [Głosów:8    Średnia:5/5]

    składniki:
    210-130 g białek
    240 g mąki orkiszowej lub pszennej
    220 g cukru
    180 ml oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    70 g maku, suchego
    1 łyżka mąki
    1 kisiel truskawkowy
    2 łyżki kakao

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy olej, wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jeden dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao a do czwartej mąkę. Formę do babki (ja użyłam z kominem) natłuszczamy i oprószamy bułką tartą i wykładamy warstwami ciasta w dowolnej kolejności. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-45 min. Wystudzoną polewamy np. lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

    (Visited 1 062 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here