babka tulipan na białkach

9094

składniki:
210-230 g białek
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
220 g cukru
180 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
70 g maku, suchego
1 łyżka mąki
1 kisiel truskawkowy
2 łyżki kakao

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy olej, wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jeden dodajemy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao a do czwartej mąkę. Formę do babki (ja użyłam z kominem) natłuszczamy i oprószamy bułką tartą i wykładamy warstwami ciasta w dowolnej kolejności. Pieczemy w 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-45 min. Wystudzoną polewamy np. lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here