składniki na krem:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 żółtka
150 g cukru
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowe
wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem.
dodatkowo:
ok. 36 szt herbatników kakaowych
ok. 1 i 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
wykonanie:
Foremkę (ok.21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy 1/2 cz. masy. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i wykładamy pozostałą część masy. Na masie układamy pionowo biszkopty (ja je troszkę przycinałam i przyciętą stroną układałam na masie). Całość schładzamy w lodówce.
składniki na polewę:
100 g cukru
125 ml wody
2 szkl mleka w proszku + jedna łyżka
200 g masła
1 łyżka kakao
wykonanie:
Masło, cukier, wodę zagotowujemy, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy jedną łyżkę mleka w proszku. Gotowymi masami od razu naprzemiennie polewamy biszkopty, gdyż masy szybko zastygają. Całość schładzamy w lodówce.
Poniżej zamieszczam film jak wykonać ciasto krok po kroku
Uwielbiam ciasta bez pieczenia 😉
Chociaż wersję na pieczonym biszkopcie bardzo lubimy, to ta wersja jest super na ciepłe dni 😉
Polecam 🙂 na ciepłe dni i jak piekarnik szwankuje 😉
Super rozwiązanie, już się biorę do roboty 😀