zupa dyniowa z klopsikami

3594

składniki:
550 g miąższu dyni
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
750 ml rosołu lub bulionu
2 łyżki masła klarowanego
1/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz


wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, kurkumę. Wlewamy trochę rosołu i dusimy przez ok. 5 min. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy pozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem.

składniki na klopsiki:
250 g mięsa mielonego
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia klopsików
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki bułki tartej, sól oraz pieprz i mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu.

dodatkowo do podania:
śmietana
starty ser żółty

Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem żółtym.



ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here