babka piaskowa

588
[Głosów:2    Średnia:5/5]

składniki:
100 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g masła , miękkiego
130 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt cytrynowy ok. 1 łyżeczki
1 i 1/2 łyżki kakao

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą, dodajemy je do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z ciastem. Do 1/3 części dodajemy kakao i mieszamy. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ok.22 cm długości) dajemy naprzemiennie ciasto jasne i ciasto ciemne. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min., bez termoobiegu. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować.

(Visited 359 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here