babka piaskowa

1443

składniki:
100 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
150 g masła , miękkiego
130 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt cytrynowy ok. 1 łyżeczki
1 i 1/2 łyżki kakao

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą, dodajemy je do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z ciastem. Do 1/3 części dodajemy kakao i mieszamy. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ok.22 cm długości) dajemy naprzemiennie ciasto jasne i ciasto ciemne. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min., bez termoobiegu. Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here