bieszczadzka dynianka z kluskami

4832

składniki na zupę:
1000 dyni, obranej
500 ml mleka
500 ml wody
sól

wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami.

składniki na kluski:
250 g ziemniaków ugotowanych
250 g ziemniaków surowych
1 małe jajko
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy

wykonanie:
Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na papkę). Odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki dusimy tłuczkiem na purre. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy odsączone surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, oliwę oraz jajko i wyrabiały gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki i gotujemy w solonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia w wierzch. Ugotowane odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowaną zupą.

dynianka1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here