leniwe jagodowe

3218

składniki:
150 g jagód/ borówek mrożonych lub świeżych
400 g sera białego
1 jajko
ok. 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru lub wg własnego smaku

wykonanie:
Jagody / borówki miksujemy z serem, cukrem i jajkiem przy pomocy blendera. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było w miarę zwarte ale nie dodajemy za dużo aby leniwe nie były za twarde. Z ciasta formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy a następnie tniemy pod skosem na mniejsze kawałki. Gotowe wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy np .posypane cukrem lub ze śmietaną i cukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here