drożdżowe serduszka z masą makową

4940

składniki:
370 g mąki
150 ml mleka, letniego
30 g masła, roztopionego
1 jajko
15 g drożdży
2 i 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
ok. 20 łyżeczek masy makowej z bakaliami HELIO
lukier

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 80 ml mleka, cukrem oraz ok. 2 łyżkami mąki, i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie do podrośniętego rozczynu dodajemy Mąkę, jajko, pozostałe mleko oraz sól i wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąka miski i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia.  Następnie ciasto dzielimy na ok. 10 równych części. Formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę, rozwałkowujemy rozsmarowujemy po ok. 1-2 łyżeczce masy makowe. Każdą z osobna zwijamy w rulon (tak jak naleśniki). Składamy na pół i nacinamy w połowie. Wywijamy przecięte boki tak aby powstał kształt serca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na ok 20 min. do podrośnięcia. Pieczemy przez ok 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy. Możemy polać lukrem.


*wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here