ciasto pleśniak

4165

składniki na ciasto kruche:
390 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g cukru
200 g masła
5 jajek
1-2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały słoiczek powideł śliwkowych
opcjonalnie:
100 g posiekanych orzechów

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21cm x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy w lodówce. Następnie na podpieczone jasne ciasto rozsmarowujemy równomiernie powidło śliwkowe i opcjonalnie posypujemy posiekane orzechy. W między czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Na powidło ścieramy, na grubych oczkach ciemne ciasto, na które wykładamy równomiernie ubite białka. Na wierzch ścieramy pozostałą jasną cześć ciasta. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min.

plesniak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here